>>> Che Guevara ( Eesti )

Che Guevara [tše ge'vaara] (tegelik nimi Ernesto Rafael Guevara de la Serna; 14. juuni 1928 Rosario – 9. oktoober 1967 Vallegrande lähedal Boliivias) oli revolutsionäär Ladina-Ameerikas.

Ta sündis Argentiinas Rosarios. Ta oli isa poolt iiri ja ema poolt baski päritolu. 1948 astus ta Buenos Airese meditsiiniteaduskonda ja lõpetas selle 1953.

Nähes suurt vaesust Ladina-Ameerika riikides, leidis ta, et ainus lahendus peitub revolutsioonis. 1953. aastal läks ta Guatemaalasse, kus liitus presidendi Jacobo Arbenzi pooldajatega, et viia läbi sotsiaalne revolutsioon. Sel ajal sai ta ka oma hüüdnime, mis tulenes argentiinlaste kombest täiendada oma juttu hüüdsõnaga che. Kui LKA Arbenzi 1954. aastal võimult kõrvaldas, järeldas Guevara, et USA on alati progressiivsete vasakpoolsete vastu.

Ta lahkus Mehhikosse, kus kohtus kuubalastest vendade Fidel ja Raúl Castroga, kes valmistusid kukutama Kuuba presidenti Fulgencio Batistat. Guevara ühines Castro vägedega, mis saabusid Kuubasse Oriente provintsi novembris 1956. Kui Castro väed olid 2. jaanuaril 1959 vallutanud Havanna, sai Guevara Kuuba kodanikuks ning töötas põllumajandus- ja agraarreformiosakonnas. Hiljem oli ta Kuuba Riigipanga president 1959–1961 ja tööstusminister 1961–1965.

1965. aasta aprillis tõmbus ta avalikust elust tagasi ja järgmised kaks aastat on olnud saladuslikud. Hiljem selgus, et ta oli mõnda aega Kongos koos Kuuba väesalgaga, kus aitas ette valmistada Patrice Lumumba pataljoni. Sügisel 1966 läks ta inkognito Boliiviasse, et luua sissisalk Santa Cruzi regioonis.

Hiç yorum yok: